Toezichtshoudende autoriteit: Orde van Architecten / Raad West-Vlaanderen
Gedragscode:  Reglement Beroepsplichten                                               
Stadskantoor

Gemeentehuis

Torhout, Belgiƫ - 2014
Back
Next
Het ontwerp van het Stadskantoor schuift zich als een parkpaviljoen tussen en onder de publieke ruimte en het stadspark in. De betrokkenheid op de publieke ruimte is een fundamentele optie, zo correleren de andere publieke functies zoals het St.-Augustinusrusthuis, de OCMW administratie en de brandweerkazerne samen met het stadskantoor op de Aartrijkestraat.

Het gebouw tilt zich visueel op van haar gelijkvloerse niveau waardoor een royale overdekte buitenruimte ontstaat, waar gemeenschappelijke activiteiten kunnen plaatsvinden. De hier gecreƫerde beglaasde convexe vorm vormt een diffuse overgang tussen park en gebouw. De publieke buitenruimte wordt publieke binnenruimte.

De functionaliteiten van het programma vullen zich in binnen een compact concentrisch plan: een strikt geometrisch vierkante vorm, waarbij het atrium het hart vormt van het gebouw. Dit atrium is een open binnenruimte die alle bouwlagen ruimtelijk met elkaar in verbinding brengt en licht trekt tot in de onderste bouwlagen.